Marjan Schmit Visser
Marjan Schmit Visser

Wat is een beeldbank voor ondernemers?

door 21 jun 2023

Een beeldbank, wat is dat? 

Een beeldbank is een verzameling van foto’s en afbeeldingen die specifiek bedoeld zijn voor gebruik in marketing- en communicatiemateriaal van jouw bedrijf.

Vanuit deze beeldbank kun je foto’s selecteren en gebruiken voor verschillende marketingkanalen, zoals bijvoorbeeld je website, sociale media, blogs, nieuwsbrieven en drukwerk.

Waarom zou je als ondernemer een beeldbank willen hebben?

Het hebben van een beeldbank is ontzettend handig. Een aantal redenen waarom een beeldbank waardevol is:

Merkconsistentie

Door het werken vanuit een beeldbank kun je een consistente visuele stijl uitstralen in al je marketingmateriaal. Door het gebruik van foto’s die passen bij jouw merkidentiteit, kun je een samenhangende en herkenbare visuele boodschap overbrengen naar je klanten en je doelgroep.

Het scheelt tijd

En willen we dat niet allemaal? Met een beeldbank heb je direct toegang tot een uitgebreide verzameling foto’s die voldoen aan jouw behoeften. Je hoeft dus niet steeds op zoek naar geschikte beelden op het internet of bij stockfoto websites. Dit bespaart je veel tijd en moeite.

En door regelmatig foto’s aan de beeldbank toe te voegen en deze te organiseren, kunnen je snel de beste afbeeldingen vinden wanneer je ze nodig hebt. Nog meer tijd die je bespaart bij het zoeken.

Uniek

Door het hebben van een eigen beeldbank kun je unieke en gepersonaliseerde afbeeldingen gebruiken die specifiek zijn voor jouw bedrijf. Hierdoor onderscheid je je van concurrenten en bouw je een eigen identiteit op.

Rechten en licenties

Een beeldbank bestaat uit foto’s waarvoor je rechten en licenties hebt gekregen om ze te mogen gebruiken. Dus geen zorgen over inbreuk op auteursrecht en mogelijke juridische gevolgen.

Tips voor je beeldbank

Het opzetten en onderhouden van een beeldbank kost wat organisatie, maar als je er eenmaal mee werkt, kan het je veel tijd schelen.

Zorg voor een goede structuur

Organiseer de beeldbank op een logische en eenduidige manier, bijvoorbeeld chronologisch (per jaartal en maand) met duidelijke benamingen en mappen.

Maak regelmatig back-ups

Bah, back-ups. Saai. Maar goede back-ups, zowel lokaal op harde schijven als op externe servers of in de cloud voorkomt wel dat je waardevolle foto’s verliest.

Werk met een mix van beeldmateriaal

Naast foto’s gemaakt door een professionele fotograaf, kun je ook beelden van je telefoon of andere bronnen opnemen in je beeldbank. Hierdoor breng je variatie aan en een meer authentieke uitstraling.

Update regelmatig

Werk je beeldbank regelmatig bij door nieuwe foto’s toe te voegen. Minimaal vier keer per jaar is een mooi streven om ervoor te zorgen dat je beeldbank actueel blijft en genoeg keuze biedt.

Denk aan thema’s

Je kunt foto’s organiseren op basis van seizoenen, feestdagen en trends. Dit maakt het makkelijker om foto’s te vinden voor specifieke gelegenheden of marketingcampagnes.

Hulp nodig?

Lijkt een eigen beeldbank jou ook wel wat? Wil jij ook tijd besparen, je merk consistent uitdragen en unieke visuele inhoud creëren voor een betere online zichtbaar? Ik help je graag!

Of je nu foto’s voor je beeldbank nodig hebt of juist advies wilt over hoe je je beeldbank goed kunt structureren. Neem gerust vrijblijvend contact met me op.

error: Content is protected !!
Chat openen
Hallo 👋
Kunnen we je helpen?